Felmérés

Egy felmérés szerint a mikro- és kisvállalkozások 44 %-ának nincs honlapja. Sokan a személyes kapcsolataikban bíznak, 34% sajtóban és szórólapon hirdet. 61% szeretne ugyan megjelenni a neten, de pénzhiányra hivatkozva halogatja. 47% beérné valamilyen ismerős által "buherált", ingyenes honlappal. Valóban, az Interneten olcsón is meg lehet jelenni. De nem mindegy, hol és milyen eredménnyel akarjuk vállalkozásunkat hirdetni!

kalauz-hu-logo.png

Hogyan hirdessük vállalkozásunkat hatékonyan az Interneten?

2011.01.26. 18:08 lovaszij

 

Minden valamire való vállalkozásnak érdemes kihasználni az internetes hirdetési lehetőségeket! Különösen a kis- és középvállalkozásoknak! Nekik ugyanis nincs pénzük drága tévéreklámokra, óriásplakát-kampányokra és egyéb, költséges, csak a multicégek által megfizethető marketingkommunikációs eszközökre.

A kisvállalkozásoknak - kiváltképp a mai, válságtépázta gazdasági helyzetben - kevés a pénzük. Nagy részüknek soha sem lesz annyi, hogy tévéreklámokra költsenek..

Vevőkre azonban szükség van! Minél többre! Épp ezért kell keresniük olyan kommunikációs csatornát, aminek a segítségével sok-sok emberhez - vagy ellenkezőleg: épp egy jól körülhatárolt, szűk célcsoporthoz - tudják eljuttatni marketingüzenetüket, és nem kerül egy vagyonba.

Kétségkívül ma már ilyen reklámcsatorna az Internet. A magyar felnőtt lakosság több mint a fele internetezik rendszeresen (hetente legalább egyszer-kétszer). Naponta sok százezren ülnek számítógép elé, mert vásárolni szeretnének vagy szolgáltatót keresnek. Beütik a Google keresőmezőjébe, amit keresnek, és pillanatok alatt sokezres listát kapnak azokról a weboldalakról, amelyeken a keresett termékről vagy szolgáltatásról információ van.

Ahol ilyen sokan keresnek terméket, szolgáltatást, ott bizony jelen kell lennie minden kis- és középvállalkozásnak! Hirdetni kell! Hírt adni a vállalkozásunkról! Kínálni a portékánkat, ajánlani szolgáltatásunkat!

Az a legszebb az egészben, hogy az Interneten ezt viszonylag olcsón, némi kompromisszummal akár ingyen is megtehetjük. Nem kell hozzá több millió forintot áldozni.

A legfontosabb: nem szabad megelégednünk egyetlen webhellyel!

Az Interneten minél több helyen kell jelen lenni, hogy a lehető legtöbb új vevőre tegyünk szert! Marketing szakemberek azt mondják: egyetlen reklám nem reklám. Az internetes megjelenésre is igaz ez: egy weboldal nem elég. Aki több helyen is jelen van, sokkal nagyobb eséllyel vesz részt a vevőkért vívott küzdelmekben...

Nagyon jó, ha van saját honlapunk, de rásegítőnek számtalan további webhely található, ahol szinte fillérekért lehet cégünkről információt publikálni. Van, ahol csak minimális mennyiségű adatot tehetünk közzé ingyenesen (ezek legtöbbször cégkereső adatbázisok), de vannak könnyen kezelhető, egyszerű honlapépítő rendszerek is. Némelyik ingyenes, másokért fizetni kell, de általában nem sokat, mert nagy köztük a versengés.

Vannak szép számmal régivágású, ma már korszerűtlen cégadatbázisok, de vannak új- és korszerű rendszerek is, amelyekben rugalmasan alakítható, bővíthető, testre szabható cégoldalak hozhatók létre.

Érdemes alaposan körülnézni, kiválasztani a legjobba(ka)t, főként azokat, amelyek nagy látogatottságúak, és saját kezűleg karbantartható, olcsó, de színvonalas hirdetési lehetőséget kínálnak!

A következő bejegyzésekben a kis- és középvállalkozások internetes megjelenéséhez igyekszünk gyakorlatias szempontokat és használható tanácsokat adni.

 

**********

Szeretne több vevőt a vállalkozásának? 

http://www.kalauz.hu/portal/segitunk

 

Kérjük meg Jancsikát, csináljon nekünk ingyen-honlapot?

2011.01.25. 22:13 lovaszij

 

Hát... ez is egy lehetőség... és milyen sokan választják! Csak az eredménye kétséges!

Pedig a szomszéd Jancsika olyan ügyes fiú! Állandóan a számítógépe előtt ül, csinált is már magának egy honlapot egy ingyenes webhelyen. Egészen jól néz ki, csillog-villog, mozog, zenél. Biztosan tud ilyet csinálni az én cégemnek is. Nemde?

Dehogynem! Megcsinálja. Valamilyen ingyenhelyen összetákol nekünk valamit. Csiricsáré színekkel, egymásra halmozott fotókkal, kevéske szöveggel - valahogy bemutatja a vállalkozásunkat.

Csakhogy...!

Csakhogy Jancsika - minden jószándéka ellenére - nem ért a piaci viszonyokhoz, nem ismeri a vevőkörünket, nincs gyakorlata az online marketingben. Nem tudja, hogy a hatékony vevőszerzés milyen fogalmazásmódot, milyen látványt kíván. Nincs tapasztalata a keresőoptimalizálásban, nem ért hozzá, hogy a Google kereső számára  "kedvessé" tegye az így-úgy összebarkácsolt honlapot.

Az eredmény pedig lehangoló: van egy honlapunk, de a Google találati listáin nyoma sincs, így aztán alig van látogatónk, nem lesz belőle vevő, elmarad a várt haszon...

Hát akkor mit tegyünk?

Mégis rendeljünk profi programozóktól egy vagon pénzért szuper-honlapot?

 

**********

Szeretne több vevőt a vállalkozásának? 

http://www.kalauz.hu/portal/segitunk

Készíttessünk méregdrága céges weboldalt?

2011.01.25. 21:18 lovaszij

 

Nem hinném, hogy ez okos lenne, de annyi biztos, hogy nem kifizetődő! Egy kis- és középvállalkozásnak nincs pénze több millió forintos, egyedi weboldalra.

Persze jó lenne, ha futná a pénzünk egy profi honlapra! Mert egy testreszabott, dizájnos, sok hasznos funkcióval ellátott, interaktív, tartalmas, egyedi honlap csakugyan jó szolgálatot tenne vállalkozásunknak. Segítene a vevőszerzésben és a vásárlók megtartásában. Abban, hogy megtaláljon minket a vevő, és ha kiváló minőségű árucikket vagy szolgáltatást kap tőlünk, legyen hűséges, visszatérő ügyfelünk.

Hozzáértő szakemberek olyan honlapot tudnának nekünk csinálni, amit a Google kedvelne, mert  elvégeznék rajta azt a rendkívül bonyolult munkát is, amit szakmai berkekben keresőoptimalizálásnak hívnak. Mert ha a Google kedvelné a honlapunkat, napról napra szállítaná rá az érdeklődőket, a kiválóan megkomponált honlapunk pedig egy részükből naponta csinálna vevőt, pénzes ügyfelet... Istenem, de szép is lenne...!

Akinek van pénze, természetesen azt tanácsoljuk, készíttessen igényes, saját, egyedi honlapot! Nagyon jó, ha van! Biztos, hogy vevőket hoz...

De nincs az a gyönyörű céges honlap, aminek a látogatottságát ne lehetne növelni! Ha pedig eleve nem vagyunk elégedettek saját honlapunk látogatottságával, mindenképpen keressünk olyan lehetőségeket, amelyek megnövelik a vevőszerzés esélyeit!

Hogy mi lenne a megoldás?

Megtudhatja a következő bejegyzésben...

Ajánljuk azoknak is, akiknek jó minőségű honlapjuk van, és azoknak is, akiknek még egyáltalán nincs honlapjuk a világhálón!

 

**********

Szeretne több vevőt a vállalkozásának? 

http://www.kalauz.hu/portal/segitunk

Regisztráljunk valamilyen internetes cégkeresőbe?

2011.01.20. 11:39 lovaszij

 

Persze. Feltétlenül! De ne csak egybe, hanem többe is! Akár van saját céges honlapunk, akár nincs...

Érdemes bejegyezni vállalkozásunkat néhány jó cégkeresőbe. Ismétlem: ha van honlapunk, akkor is!

Ugyanis ezeknek a regisztrációknak köszönhetően többen találnak rá a honlapunkra, onnan meg az üzletünkre. A Google előnyösebb helyre rangsorolja azokat a honlapokat, amelyekre más weboldalakon link formájában hivatkoznak. Minden cégregisztráció egy pluszlinket jelent a saját honlapunknak,  és jópontot a Google-ban.

Ha pedig nincs saját honlapunk, akkor belépést jelent az Internetre, ha néhány cégkeresőbe regisztrálunk. A semminél mindenképpen többet ér...

A napokban hallottam a rádióban egy marketing-szakértőtől, hogy Magyarországon száznál több internetes cégtudakozó, cégkereső működik. Van tehát miből választani!

De nem mind ingyenes! Van, ahol fizetni kell azért, hogy egyáltalán bekerülhessen a vállalkozásunk. Persze vannak ingyenesek is szép számmal. Akadnak jók, praktikusak, hasznosak. De olyan is, tucatszám, amiben kevés a cég, kicsi a látogatottság, zavaros a küllem, rendeztlenek az adatok, primitív a felépítés. Némelyikben alig lehet eligazodni, keresni.

Szóval érdemes nagyon megnézni, milyen cégkeresőbe regisztráljuk a vállalkozásunkat. A nagynevű, régen működő cégtudakozókba drágán lehet bekerülni. Az ingyenesek nagy részét pedig kevesen látogatják, és egy része hihetetlenül primitív megjelenést nyújt.

A következő bejegyzésben, a kiválasztás szempontjairól lesz szó...

 

**********

Szeretne több vevőt a vállalkozásának? 

http://www.kalauz.hu/portal/segitunk

Mikor jó egy ingyenes cégregisztráció?

2011.01.15. 12:02 lovaszij

 

Először is mire jó egy ingyenes regisztráció?

Leginkább arra, hogy vállalkozásunk eggyel több helyen legyen jelen az Internet döbbenetes méretű információ-rengetegében.

De vajon mire elég egy ingyenes regisztráció?

Hát... attól függ, hová regisztrálunk. Ha jó helyre, az biztosan hoz látogatót... Akad majd a látogatók közt, aki felhívja a telefonszámunkat, vagy rákattint a linkre, ami a céges honlapunkra vezeti. Mindenképpen növeli a vevőszerzési esélyeinket.

Vannak egészen jó helyek az ingyenes cégkeresők között is! Érdemes ezekbe regisztrálni, mert olyan is akad, ami havonta több száz látogatót hoz  a saját honlapunkra vagy egyenesen az üzletünkbe!

A legfontosabb kiválasztási szempontok:

 1. A vizsgált cégkeresőnek mennyi a látogatója? Oda érdemes regisztrálni, ahol sok a látogató...
   
 2. Mennyire kedveli a Google? Vagyis az üzletünk szempontjából fontos kulcsszavakra a Google találati listáin hányadik helyen található az adott cégkereső? Mint tudjuk, a Google szállítja majd a látogatóink többségét...
 1. Van-e lehetőség rá, hogy kulcsszavakkal is ellásuk a vállalkozásunkról szóló regisztrációt? Ugyanis a Google a gyakorlatban kulcsszavakra keresve állítja össze a találati listáját...
   
 2. Önálló oldalt kap-e a vállalkozásunk, vagy adatainkat csak úgy beömlesztik egy áttekinthetetlen adatbázisba? Az a cégkereső a jó, amelyiknél önálló adatlapot, mini weboldalt kapunk, amit saját kezűleg szerkeszthetünk... 
   
 3. Feltölthetünk-e az adatlapunkra céglogót vagy fotót? A logó vagy a kép kívácsiságot kelt, kattintásra csábítja a látogatókat...
   
 4. Vállalkozásunk, üzletünk címe megjelenik-e térképen is? Az a cégkereső a jó, amelyik térképen is mutatja, hol található az üzletünk, telephelyünk...
   
 5. Lesz-e a regisztrációs adatlapunkon útvonaltervező?  Ha van, az megkönnyíti a vásárlók, ügyfelek odatalálását...
   
 6. Ha van saját honlapunk, annak címe a cégkeresőben aktív link formájában jelenik-e meg vagy sem? Az érdeklődők sokkal szívesebben kattintanak egy aktív linkre, minthogy a webcím kimásolásával és böngészőjük címsorába illesztésével bíbelődjenek. Az aktív link több látogatót vezet át a saját honlapunkra...

Ha mindezeket az elvárásokat egy ingyenes cégregisztrációs rendszer ki tudja elégíteni, oda feltétlenül érdemes bejegyezni cégünket, akár van önálló honlapunk, akár nincs.

Lehet bármilyen jó a saját honlapunk, érdemes regisztrálni cégkeresőkben is, mert növeli honlapunk rangját a Google szemében, ha több más weboldalról mutat ránk link, ez ugyanis javítja honlapunk pozícióját a Google-ban, és növeli a látogatottságunkat.

A legközelebbi bejegyzésben bemutatok egy olyan ingyenes, könnyen kezelhető cégregisztrációs lehetőséget, ami a fenti elvárásokat tökéletesen kielégíti... Sőt, ennél többet is tud...!

 

**********

Szeretne több vevőt a vállalkozásának? 

http://www.kalauz.hu/portal/segitunk